Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (2024)

Home / Recepten / Varkensvlees / Griekse gyros van het spit

Echte gyros maken was ons doel. Dat blijkt alleen niet zo heel makkelijk. Omdat gyros een verbastering is van de Turkse Döner bestaan er tientallen “echte” recepten. Maar na een kort gesprek met onze eigen Griek kregen we een aantal goede tips. De basis was veel oregano, zout, peper, knoflook en gerookte paprika poeder. En varkensvlees. ?!

Wij dachten altijd dat echte gyros van lamsvlees gemaakt werd. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Gyros van lam kan wel maar dat wordt in Griekenland verkocht door Syrische Grieken. Geen schande maar niet echt Grieks dus. Wij gaan dus gyros van varkensvlees maken.

We hebben een mooi spit voor de kamado en die moest nog vies gemaakt worden. Dan is gyros van het spit natuurlijk een mooi recept om mee te beginnen.

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (3)Probeer bij je slager een hele procureur uit 1 stuk te krijgen zonder al te veel loshangende delen. Dat is straks een stuk makkelijker als je hem aan het spit moet rijgen. Deze procureur snijden we in plakken van ongeveer een centimeter. De ene palk zal wat dikker worden en de ander wat dunner. Steekt niet zo nauw.

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (4)

We zijn niet echt een fan van het marineren van vlees. De marinade dringt niet verder in het vlees dan een paar millimeter. Enkel de zout moleculen komen dieper. Maar omdat deze procureur zo dun is gesneden heeft het dit keer wel zin om te marineren.

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (5)

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (6)

Doordat je de ui raspt krijg je een hoop vocht en samen met de rest van de ingrediënten en de olijfolie krijg je een mooi papje. We marineren de plakken procureur in een ziplockzack. Door de zak is er overal goed contact met de marinade. Dit laten we 4 uur gekoeld liggen. Heb je de tijd dan laat je het een hele nacht liggen. Maak dan ook alvast de knoflooksaus. De saus wordt alleen maar lekkerder als hij wat langer staat. Een dag eerder is perfect.

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (7)

We stoken de kamado op met een middelmatige hitte. Dan rijgen we de plakken varkensschouder aan het spit. Het is een beetje knoeien maar het lukt aardig. Hier en daar moet je de losse delen nog een keer aan een punt steken.

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (8)

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (9)

We plaatsen het spit in de motor en kijken of het vlees mooi in het midden hangt. Dit is belangrijk om het vlees gelijkmatig te garen. Sluit het deksel en wacht af tot de buitenkant lekker gegrild is. Ondertussen heb je de tijd om de paprika, ui, komkommer en tomaat te snijden. Bestrooi dit met een beetje oregano voor de Griekse smaak. Daarna richt je je aandacht weer op het vlees.

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (10)

Wat je wil is gegrild vlees dat je vervolgens in dunne plakken van het spit afsnijdt. Het spit hang je daarna terug zodat de rest van het vlees gegrild kan worden. Zo snij je in de loop van een paar uur al het vlees op en kan je elke keer een broodje of 3 maken.

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (11)

Heb je meer dan 3 gasten en wil je ze tegelijk laten eten dan moet je zorgen dat je het gegrilde vlees ergens warm kan houden of later weer opwarmen. Vlak voordat je de gyros serveert warm je de pita broodjes even op. Zet alles op tafel en laat iedereen zijn eigen pita gyros maken.

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (12)

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (13)

Ingrediënten

  • 2 kilo procureur
  • 3 tenen knoflook geraspt
  • 1 geraspte rode uien
  • 2 eetlepels oregano
  • 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel zout
  • 2 theelepels versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel Cayenne peper
  • 100 ml olijfolie

Voor de knoflooksaus

  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 100 ml mayonaise
  • 2 of 3 tenen geraspte knoflook
  • 1 eetlepel gesneden verse peterselie
  • Beetje peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Snij de procureur in plakken van een centimeter.
  2. Maak een mix van de geraspte knoflook, geraspte ui, oregano, paprikapoeder, zout, zwarte peper, komijn, kaneel, cayenne peper en de olijfolie.
  3. Doe de plakken procureur in een ziplockzak en giet daar de marinade bij. Laat dit minstens 4 uur tot een hele nacht gekoeld staan
  4. Maak de knoflooksaus een dag van tevoren. De smaak wordt dan een stuk beter.
  5. Stook de barbecue op met een hitte van ongeveer 150 graden.
  6. Rijg de plakken procureur aan het spit en hang het spit in de barbecue.
  7. Snij de paprika, de uien, komkommer en tomaat.
  8. Gril het vlees totdat het rondom mooi goudbruin is. Snij dan de buitenste rand eraf en hang het spit weer in de barbecue.
  9. Warm de pita broodjes op en beleg deze met het gegrilde vlees, de paprika en ui, en wat komkommer, tomaat en een flinke lepel knoflooksaus.

Gearchiveerd onder:

grieks, procureur, rotisserie, spit, varkensschouder

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Misschien vind je dit ook interessant

  • gyros van krokante buikspek
  • Griekse tzatziki met honing
  • Gegrilde Griekse spareribs
  • Griekse groenten van de vuurplaat
  • Gezaagde lamsbout met Griekse salade
  • Griekse gehaktballetjes of keftedes van de barbecue

Like, deel of laat een reactie achter

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (21)Deze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (22)

Griekse gyros van het spit – BBQ-helden (2024)
Top Articles
Beginner's Guide to Crypto Liquidations: How to Avoid It and Use in Analysis
What Does Liquidation Mean and How to Avoid It?
Randolf Spellshine
Zachary Zulock Linkedin
Terraria Artisan Loaf
Lesson 10 Homework 5.3
Monster Raider Set
Syrie Funeral Home Obituary
Ups Cc Center
Logo Variations - DreamWorks Animation
Unlock the Fun: A Beginner's Guide to Playing TBG95 Unblocked Games at School and Beyond
Telegram X (Android)
Craigslist Louisville Com
Zitobox Tips And Tricks
Browse | Obituaries | Enid News and Eagle
Craigslist Org Hattiesburg Ms
ACCESS Arts Live --- Online Performing Arts for All on LinkedIn: Leeds International Piano Competition 2024 | Second Round | 12 September…
Spaghetti Models | Cyclocane
Garagesalefinder Com
Magicseaweed Capitola
New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
Open jazz : podcast et émission en replay | France Musique
Tyrone's Unblocked Games Basketball
Closest Dollar Tree Store To My Location
Rocky Bfb Asset
Frankie Beverly, the Maze singer who inspired generations of fans with lasting anthems, dies at 77
Go Karts For Sale Near Me Under $500
Skechers Outlet Greensboro Nc
Between Friends Comic Strip Today
O'reilly Car Parts Near Me
Horseheads Schooltool
Rate My Naughty.com
Wells Fargo Hiring Hundreds to Develop New Tech Hub in the Columbus Region
Davis Fire Friday live updates: Community meeting set for 7 p.m. with Lombardo
Did Taylor Swift Date Greg Gutfeld
Mayank Gupta: Latest news and mentions
Warrior Badge Ability Wars
Black Myth Wukong All Secrets in Chapter 6
Sarah Snook Weight Gain
Blog:Vyond-styled rants -- List of nicknames (blog edition) (TouhouWonder version)
Norville Breast Center At Alamance Regional
Alj Disposition Data
Cafepharma Message Boards
Bretnie Hall Ashland Ky
Trapshooters.com Discussion Forum
What Time Does The Chase Bank Close On Saturday
Grand Rapids, Michigan Aviation Weather Report and Forecast
Www.888Tt.xyz
Birmingham National Weather Service
Black Adam Showtimes Near Grand 18 - Winston-Salem
Sam Smith Lpsg
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6553

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.