Hoe verzorg je een Hoya? (2024)

Hoe verzorg je een Hoya? (1)

De Hoya is een prachtige plant die ranken en bloemen groeit, maar de aandacht nodig heeft van een vetplant. Hij is erg beginnersvriendelijk, huisdiervriendelijk en doet het goed op de meeste plekken in je huis. Laten we eens kijken hoe je voor je Hoya kunt zorgen in deze plantenverzorgingsgids!

Hoe verzorg je een Hoya? (2)

Geschreven door Roelof Jan Elsinga

Bijgewerkt op:

Een Hoya is een prachtige plant die lianen met dikke bladeren heeft en soms zelfs bloemen! Het is een geweldige plant om te krijgen als je wilt dat je huis aanvoelt als een jungle met lange lianen, maar ook extra kleur en levendigheid wilt. Een Hoya is een combinatie van vetplanten en klimplanten zoals een Pothos of Philodendron omdat het tropische planten lijken, maar ze drogen liever uit, zoals een vetplant.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we onderzoeken hoe je het beste voor je Hoya kunt zorgen en hoe je hem kunt laten gedijen in huis. Dit zijn de onderwerpen die we gaan bekijken in deze gids voor plantenverzorging:

  1. Je Hoya water geven
    1. Je Hoya water geven in de winter
  2. Vereisten voor zonlicht voor je Hoya
    1. Blootstelling aan zonlicht voor je Hoya in de winter
  3. Wat is de ideale temperatuur voor een Hoya plant?
    1. Hoe bescherm je Hoya's tegen extreme temperaturen?
  4. Vochtigheidsvereisten voor je Hoya
  5. De perfecte grond voor je Hoya
  6. Het beste type pot voor je Hoya
  7. Je Hoya verpotten
    1. Wat is de juiste techniek voor het verpotten?
  8. Je Hoya vermeerderen
    1. Stengelstekken
    2. Bladstekken
    3. Laagjes
  9. Je Hoya bemesten
    1. Je Hoya in de winter bemesten
  10. Je Hoya snoeien en in vorm brengen
  11. Giftigheid voor je huisdieren
  12. Veelvoorkomende plagen en ziekten behandelen
    1. Spint
    2. Wolluizen
    3. Wortelrot
    4. Bladvlek
  13. Conclusie

Laten we eens kijken hoe we het beste voor je Hoya kunnen zorgen en hem kunnen helpen bloemen te laten groeien om je leefruimte vrolijker en kleurrijker te maken!

Je Hoya water geven

Terug naar boven

In de inleiding heb ik al gezegd dat je Hoya een plant is die goed gedijt als je de grond laat uitdrogen. Je Hoya heeft dikke, vlezige bladeren die veel vocht opslaan, dus je hoeft je plant niet vaak water te geven. Net als veel vetplanten kun je de Hoya laten uitdrogen tot de bladeren een beetje beginnen te rimpelen. Als de bladeren beginnen te rimpelen, betekent dit dat er niet meer genoeg vocht in de bladeren zit om ze dik en vlezig te maken. Dit is het teken om je Hoya water te geven.

Gemiddeld moet je je Hoya in de lente en zomer eens in de 14 dagen water geven. Voordat je je plant water geeft, is het belangrijk om te controleren of de grond helemaal droog is. Je kunt controleren of de grond droog is door de bovenste centimeter grond aan te raken. Als de grond indeukt en gemakkelijk terugveert, is je grond nog vochtig en hoef je je Hoya nog geen water te geven. Als je de grond aanraakt en niet meer gemakkelijk indeukt, kun je je plant water geven.

Je Hoya moet volledig uitdrogen voordat je hem weer water geeft om gelukkig en gezond te blijven. Zoals veel vetplanten is de Hoya gevoelig voor te veel water en zal wortelrot ontwikkelen als je water geeft voordat de grond is opgedroogd.

Je Hoya water geven in de winter

Terug naar boven

In de winter, wanneer je Hoya in rust gaat, hoef je je plant minder vaak water te geven. Tijdens de wintermaanden groeit je Hoya niet veel en neemt hij het vocht niet zo snel op. Als je je Hoya om de 14 dagen water zou blijven geven, loop je het risico dat je plant te veel water krijgt.

Tijdens de wintermaanden moet je je Hoya elke 3 tot 4 weken water geven. Als je rimpels in de bladeren ziet en je hebt je Hoya al 14 dagen geen water gegeven, dan kun je iets eerder water geven. Zorg ervoor dat je de grond blijft controleren voordat je je Hoya water geeft om wortelrot te voorkomen.

Vereisten voor zonlicht voor je Hoya

Terug naar boven

Hoe verzorg je een Hoya? (3)

We hebben al ontdekt dat de Hoya veel weg heeft van een vetplant als het gaat om water geven. Maar wat betreft blootstelling aan zonlicht is de Hoya heel anders dan een vetplant. Een typische vetplant houdt van de felle zon en kan nooit genoeg zonlicht krijgen. Je Hoya daarentegen houdt helemaal niet van direct zonlicht.

Hoya planten houden van helder indirect zonlicht, maar direct zonlicht is te veel. Als je je Hoya toch op een plek wilt zetten waar hij wat direct zonlicht krijgt, zorg er dan voor dat hij alleen 's ochtends direct zonlicht krijgt. Dit soort zonlicht is niet sterk genoeg om de bladeren van je Hoya te verbranden.

Als je ziet dat de bladeren van je Hoya geel worden en hij staat op een lichte plek, dan kun je misschien beter een plek zoeken waar je plant iets minder zonlicht krijgt. De perfecte plek voor een Hoya is een plek in het midden van een kamer, met een raam op het zuiden of westen.

Je kunt meer lezen over het soort zonlicht dat elke richting je geeft in Is de richting van het zonlicht van belang voor je kamerplant?.

Blootstelling aan zonlicht voor je Hoya in de winter

Terug naar boven

In de winter is de zon niet zo sterk en staat hij overdag lager aan de hemel. Overdag komt er minder zonlicht door de ramen naar binnen en is je huis donkerder dan in de zomer.

Hoyaplanten houden van fel licht, dus zet ze dichter bij de ramen om ze wat extra zonlicht te geven in deze donkere maanden. Tijdens het groeiseizoen is dit zonlicht vaak te fel, maar in de winter is het prima.

Wat is de ideale temperatuur voor een Hoya plant?

Terug naar boven

Hoyaplanten zijn tropische vetplanten die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en Australië komen. Deze fascinerende planten gedijen goed in warme en vochtige omstandigheden, met dagtemperaturen van 18 tot 27 graden Celsius en nachttemperaturen van 16 tot 18 graden Celsius. Voor een ideale groei en bloei wordt een constante temperatuur tussen 20 en 24 graden Celsius aanbevolen.

Als de temperatuur onder de 10 graden Celsius daalt of boven de 32 graden Celsius stijgt, kan je Hoya plant schade oplopen. Extreem lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de bladeren verkleuren, verwelken en uiteindelijk afvallen. Aan de andere kant kunnen hoge temperaturen ervoor zorgen dat de plant snel uitdroogt, wat leidt tot bladval en groeistoornissen.

Hoe bescherm je Hoya's tegen extreme temperaturen?

Terug naar boven

Om je Hoya plant te beschermen tegen extreme temperaturen is het belangrijk om de ideale plek in huis te vinden. Zet je Hoya plant in een lichte, goed verlichte kamer maar vermijd direct zonlicht, want dat kan de bladeren verbranden. Als je in een gebied met strenge winters of hete zomers woont, overweeg dan om je plant uit de buurt van tochtige ramen of warmtebronnen zoals radiatoren of airconditioning te zetten.

Een andere manier om je Hoya plant te beschermen tegen extreme temperaturen is door regelmatig de temperatuur in de kamer te meten met een thermometer. Als je merkt dat de temperatuur buiten het ideale bereik zakt of stijgt, overweeg dan om een ruimteverwarmer of airconditioning te gebruiken om de temperatuur constant te houden.

Vochtigheidsvereisten voor je Hoya

Terug naar boven

Hoya's gedijen goed bij warme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, waardoor ze de perfecte kamerplanten zijn. Maar wat is luchtvochtigheid precies en hoe kun je de luchtvochtigheid rond je plant verhogen?

Vochtigheid is de hoeveelheid vocht of waterdamp in de lucht. Idealiter zou de luchtvochtigheid voor een Hoya tussen de 40% en 60% moeten zijn. Als de lucht in je huis te droog is, kan dit leiden tot problemen zoals bladval of bladkrullen. Aan de andere kant, als de luchtvochtigheid te hoog is, kan dit een broedplaats zijn voor ongedierte of leiden tot problemen met schimmelgroei.

Als je in een droog klimaat woont of als je huis centrale verwarming of airconditioning heeft, kan de luchtvochtigheid te laag zijn voor je Hoya om goed te gedijen. Er zijn echter verschillende manieren om de luchtvochtigheid rond je plant te verhogen en een gezonde groei te bevorderen.

Eén methode is om je Hoya te besproeien met een spuitfles gevuld met water, maar je kunt de luchtvochtigheid ook verhogen door hem te groeperen met andere planten, een kiezelbak te gebruiken of hem in een badkamer of keuken te zetten waar de luchtvochtigheid al hoog is.

De perfecte grond voor je Hoya

Terug naar boven

Hoe verzorg je een Hoya? (4)

We hebben al gekeken naar het water geven van je Hoya en in dat hoofdstuk ontdekten we dat Hoya's moeten opdrogen voordat je weer water geeft. De Hoya geeft de voorkeur aan een droge omgeving, dus laten we hem dat geven door hem in grond te planten die overtollig water snel afvoert. Dit soort grond helpt om je Hoya gezond te houden, voorkomt overbewatering en uiteindelijk wortelrot.

De juiste grond voor een Hoya is een voorgemengde zak cactus/succulentengrond. Als je liever je eigen aarde mengt, kan dat ook, met de volgende ingrediënten:

  • Potgrond (50%)
  • Perliet/ puimsteen (40%)
  • Zand (10%)

Deze verhoudingen helpen om vocht een paar dagen vast te houden (de potgrond), maar voeren overtollig water (perliet/puin en zand) snel af. Het perliet en de puimsteen helpen om de structuur van de grond intact te houden en voorkomen dat de grond na verloop van tijd compact wordt.

De grond moet lekker luchtig blijven omdat er dan vrij zuurstof naar de wortels van je Hoya kan stromen. Als er geen zuurstof bij de wortels van de plant kan komen, is de kans op wortelrot groot. Dit type grondmengsel is geweldig om dit te voorkomen.

Het beste type pot voor je Hoya

Terug naar boven

Nu we weten dat de Hoya het liefst in droge grond groeit, is het iets makkelijker om te zien wat het beste type pot is voor jouw plant. Planten die snel uitdrogen hebben liever een pot die kan ademen en een drainagegat heeft. De beste pottypes voor planten zoals een vetplant en ook een Hoya, is een terracotta pot of een keramische pot. Deze pottypes absorberen het vocht uit de grond en zijn erg poreus. Door deze poreuze potten kan de zuurstof vrijelijk naar de wortels van de Hoya stromen.

Het drainagegat is perfect voor je droogteminnende planten, want hierdoor wordt overtollig water snel uit de pot verwijderd, zodat je niet het risico loopt dat je plant wortelrot ontwikkelt.

Nog iets over de Hoya dat het kiezen van een pot wat makkelijker maakt, is dat hij graag wortelgebonden is. Dit betekent dat hij graag in een kleine pot zit, zodat hij de hele pot kan overnemen met zijn wortels. Als je Hoya het grootste deel van de pot heeft overgenomen en er niet veel aarde meer over is, kun je overwegen om hem te verpotten in een iets grotere pot. De beste maat is een pot die 2-5 cm groter is dan de plant zelf.

Je Hoya verpotten

Terug naar boven

Hoe verzorg je een Hoya? (5)

Hoya's zijn mooie en populaire kamerplanten die een beetje zorg nodig hebben om goed te gedijen. Een belangrijke activiteit om de gezondheid en groei van je Hoya te helpen behouden is verpotten. Laten we eens in detail duiken over hoe vaak je je Hoya moet verpotten, wat de signalen zijn en de juiste techniek voor het verpotten.

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat Hoya's het liefst wortelgebonden zijn en niet vaak verpot hoeven te worden. Normaal gesproken hoef je je Hoya slechts om de twee tot drie jaar te verpotten. Je kunt echter vaker verpotten als je problemen zoals wortelrot of overbevolking opmerkt.

Aan welke tekenen kun je zien dat het tijd is om je Hoya te verpotten? Misschien zie je de volgende hints:

  1. De wortels zijn zichtbaar en groeien uit de drainagegaten.
  2. De grond breekt af, ontwikkelt een muffe geur of houdt overmatig vocht vast.
  3. Je Hoya vertoont tekenen van groeiachterstand, verwelking of vergeelde bladeren ondanks regelmatig water geven.

Als je een van deze aanwijzingen waarneemt, is het waarschijnlijk tijd om je Hoya te verpotten.

Wat is de juiste techniek voor het verpotten?

Terug naar boven

Maak eerst een pot klaar die één maat groter is dan je huidige pot, met drainagegaten op de bodem om te voorkomen dat er water in komt. Haal je Hoya dan voorzichtig uit de pot en pas op dat je de wortels niet beschadigt. Als de wortels erg verstrikt zijn, gebruik dan een schone, scherpe schaar om ze in te korten tot een kleine, compacte kluit.

Plaats de kluit in het midden van de nieuwe pot en vul de pot met verse potgrond rond de wortels. Druk voorzichtig aan om ervoor te zorgen dat er goed contact is tussen de grond en de wortels. Geef je Hoya tot slot grondig water en laat hem uitlekken voordat je hem terugzet op zijn vaste plek.

Je Hoya vermeerderen

Terug naar boven

Hoe verzorg je een Hoya? (6)

Het vermeerderen van een Hoya plant is een makkelijke en lonende taak, en met een beetje zorg en aandacht kun je binnen een paar weken nieuwe planten maken van stekken. De meest gebruikte methoden voor het vermeerderen van hoya's zijn stengelstekken, bladstekken en in lagen leggen. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de methode te kiezen die het beste bij jou en je plant past.

Stengelstekken

Terug naar boven

Dit is waarschijnlijk de meest gebruikte methode om Hoya te vermeerderen. Om een Hoya plant te vermeerderen met behulp van stengelstekken, begin je met het selecteren van een gezonde stengel die ten minste twee knopen heeft (de punten waar de bladeren aan de stengel vastzitten). Gebruik een scherpe, schone schaar of snoeischaar om een nette snede te maken net onder de laagste knoop op de stengel.

Verwijder alle bladeren die onder de onderste knobbel zitten en laat minstens twee of drie bladeren aan de bovenkant van de stek over. Dompel het afgeknipte uiteinde van de stengel in bewortelingshormoon en plant het vervolgens in een goed drainerende potgrondmix. Houd de stek vochtig en op een lichte, warme plek en binnen een paar weken zou je wortels moeten zien vormen en nieuwe groei zien verschijnen.

Bladstekken

Terug naar boven

De tweede optie voor het vermeerderen van Hoya-planten is bladstekken. Deze methode kan echter wat lastiger zijn dan het stekken van stengels, omdat het veel meer geduld en zorg vereist. Om een Hoya plant te vermeerderen met behulp van bladstekken, begin je met het selecteren van een volwassen, gezond blad van de plant.

Gebruik een scherpe, schone schaar of snoeischaar om het blad voorzichtig van de stengel te halen. Dompel een klein steeltje dat nog aan het blad vastzit in bewortelingshormoon en plant ze dan in een goed drainerende potgrondmix. Houd de stekken vochtig en op een lichte, warme plek en binnen een paar maanden zou je wortels moeten zien vormen en nieuwe groei zien verschijnen.

Laagjes

Terug naar boven

De derde en laatste methode om Hoya planten te vermeerderen, in lagen, wordt vaak gebruikt voor oudere of grotere planten. Om een Hoya plant te vermeerderen met behulp van lagen, begin je met het selecteren van een gezonde stengel die lang genoeg is om naar de grond te worden gebogen. Maak een kleine insnijding in de stengel waar deze de grond raakt en prik hem dan vast met een stuk ijzerdraad of een U-vormige staak.

Bedek de insnijding met bewortelingshormoon en bedek de stengel en grond vervolgens met plasticfolie of een doorzichtige plastic zak om een minikas te creëren. Houd de grond vochtig en de plant op een lichte, warme plek en binnen een paar maanden zou je wortels moeten zien vormen en nieuwe groei zien verschijnen.

Je Hoya bemesten

Terug naar boven

Hoe verzorg je een Hoya? (7)

Een Hoya is een bloeiende plant als je er goed voor zorgt. De meeste bloeiende planten hebben 2 dingen gemeen: ze hebben veel fel zonlicht nodig en gebruiken veel energie om deze bloemen te laten groeien. Het is dus geen verrassing dat je je Hoya regelmatig moet bemesten om bloemen te laten groeien.

Als je bloemen op je Hoya wilt laten groeien, moet je je plant in het voorjaar en de zomer één keer per maand bemesten. Tijdens deze groeiperiode zal je plant veel groeien en wanneer je haar de extra meststof geeft, heeft ze extra energie om bloemen te laten groeien.

Als je niet wilt dat je Hoya bloemen krijgt, hoef je je plant niet zo vaak te bemesten, maar hij moet nog steeds af en toe bemest worden om gezond te blijven. Je moet je plant nog steeds één keer bemesten aan het begin van de lente en één keer aan het begin van de zomer. De kunstmest zorgt ervoor dat je plant goed groeit, maar geeft haar niet genoeg voedingsstoffen om bloemen te laten groeien tijdens het groeiseizoen.

Je kunt je Hoya voeden met vloeibare meststof of met meststofstaafjes. Je kunt meer lezen over welke meststof het beste is in Wat is de beste soort voeding voor kamerplanten?.

Je Hoya in de winter bemesten

Terug naar boven

In de winter, wanneer de Hoya slapend is en niet groeit, moet je hem niet bemesten. Je Hoya zal de extra meststof niet opnemen en deze zal achterblijven in de pot. Dit maakt de grond zout, waardoor je plant het moeilijk krijgt om te groeien.

Je Hoya snoeien en in vorm brengen

Terug naar boven

Hoe verzorg je een Hoya? (8)

Vaak kunnen Hoya planten uit de hand groeien en kunnen hun bladeren en stengels lang en langwerpig worden. Zo'n ongetemde groei kan je Hoya er minder aantrekkelijk uit laten zien en zelfs de bloeicyclus vertragen. Het is belangrijk om je Hoya plant regelmatig te snoeien en in vorm te brengen om een gezonde groei te bevorderen en haar er beter uit te laten zien.

Bij het snoeien van je Hoya is het belangrijk om scherp, schoon gereedschap te gebruiken om beschadiging van de plant te voorkomen. Begin met het onderzoeken van de plant en identificeer alle dode, zieke of beschadigde delen voordat je ze verwijdert. Gebruik je snoeischaar om beschadigde stengels of ongezonde bladeren weg te knippen, net boven de knobbel. Denk eraan om tijdens het snoeien geleidelijk te werk te gaan en kleine sneden te maken in plaats van grote stukken in één keer te verwijderen.

Naast het verwijderen van ongezonde delen, kun je ook snoeien om de grootte van je Hoya onder controle te houden. Hiervoor moet je de stelen terugsnoeien tot de gewenste grootte, net boven een knobbel, om nieuwe groei aan te moedigen. Je kunt ook de uiteinden van de stelen terugknijpen om je Hoya aan te moedigen om uit te groeien.

Bij het vormen van je Hoya kun je een lat, staak of mosstok gebruiken om de groei van de plant te begeleiden. Je kunt je Hoya aan het hekwerk, de staak of mosstok vastbinden met zachte banden om beschadiging van de stengels te voorkomen.

Giftigheid voor je huisdieren

Terug naar boven

Als je kleine kinderen en huisdieren in huis hebt en je overweegt om een Hoya aan te schaffen, dan heb je geluk! Alle verschillende soorten Hoya's zijn niet giftig voor huisdieren en kinderen, waardoor het een geweldige plant is om te kopen als je nieuwsgierige kinderen en huisdieren hebt. Je kunt er zeker van zijn dat je je kinderen of huisdieren niet per ongeluk iets aandoet als ze op de bladeren van je plant hebben gekauwd.

Veelvoorkomende plagen en ziekten behandelen

Terug naar boven

Als plantenliefhebber is het belangrijk om bekend te zijn met de veel voorkomende plagen en ziekten die je planten kunnen aantasten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen die je Hoya kunnen aantasten, samen met stappen voor preventie en behandeling.

Spint

Terug naar boven

Dit kleine ongedierte is een veelvoorkomend probleem voor Hoya's en kan schade aan de bladeren en stengels veroorzaken. Controleer de bladeren van je Hoya regelmatig op spint en isoleer de plant als je spint ziet.

Deze kleine plaagdieren met acht poten zijn moeilijk met het blote oog te zien, dus je moet goed kijken. Symptomen van een spintplaag zijn kleine webben op de plant en gele of gestippelde bladeren.

Je kunt spint voorkomen door regelmatig te nevelen, de luchtvochtigheid hoog te houden en een luchtstroom rond de plant te creëren. Als je spint op je Hoya ziet, behandel je plant dan met een insecticide zeep.

Wolluizen

Terug naar boven

Wolluizen zijn een ander veelvoorkomend ongedierte dat je Hoya kan aantasten en waar je maar moeilijk vanaf komt. Regelmatige inspectie van de plant kan helpen om wolluizen in een vroeg stadium te ontdekken. Als je ongedierte vindt, is het belangrijk om de aangetaste plant onmiddellijk te isoleren om te voorkomen dat de plaag zich verspreidt.

Wolluizen zijn witte, pluizig uitziende insecten die zich ook voeden met plantensap. Ze komen voor op zowel de bladeren als de stengels van Hoya planten. Om wolluis op je Hoya te herkennen, zoek je naar witte, wattige massa's op de plant. Je kunt ook kleine, ovaalvormige insecten op de plant zien, vooral in de spleten tussen bladeren en stengels.

Je kunt voorkomen dat wolluizen je Hoya aanvallen door ervoor te zorgen dat je de juiste watergift gebruikt en de luchtvochtigheid op peil houdt. Als je wolluizen ontdekt, besproei de planten dan met een insecticide zeep of alcohol.

Wortelrot

Terug naar boven

Slechte drainage in de pot van de Hoya kan leiden tot wortelrot, wat een schimmelziekte is die kan resulteren in blijvende schade of de dood van de plant als deze niet vroegtijdig wordt behandeld. Het is belangrijk om wortelrot te voorkomen door ervoor te zorgen dat je pot voldoende drainage heeft en overmatig water geven te vermijden. Als je vermoedt dat je Hoya wortelrot heeft, verwijder dan de aangetaste delen van de plant en verpot hem met verse grond.

Bladvlek

Terug naar boven

Bladvlekkenziekte is een schimmelziekte die de bladeren van Hoya kan aantasten en donkere, gele of bruine vlekken op de bladeren kan veroorzaken. Bladvlekken kun je voorkomen door niet te veel water te geven en te zorgen voor voldoende luchtcirculatie rond je plant. Als je Hoya plant bladvlekken heeft, verwijder dan alle geïnfecteerde bladeren en behandel de plant met een fungicide.

Conclusie

Terug naar boven

In deze plantenverzorgingsgids hebben we gekeken naar de verzorging van je Hoya. We hebben gekeken naar hoe je een Hoya water kunt geven, de beste blootstelling aan zonlicht, de juiste grond voor de Hoya, de beste soort en maat pot, hoe je je Hoya de juiste voeding kunt geven en of hij veilig is voor huisdieren en kinderen.

De Hoya is een perfecte plant voor jou als je je planten af en toe vergeet en houdt van de kleur die bloemen in je leefruimte kunnen brengen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags:beginnersvriendelijk, diervriendelijk, droogteminnend, Specifieke Plantverzorgingstips

Geplaatst op: Apr 2, 2022Bijgewerkt op: Sep 7, 2023
Hoe verzorg je een Hoya? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5398

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.